2006/12/03

Soomlaste hundijaht: ettepanek kohtuasjas C-342/05

Roheline värav kirjutab hundijahist ja sama teeb ka kohtujurist Kokott oma ettepanekus kohtuasjas C-342/05: komisjon v. Soome.

Komisjon on andud Soome Euroopa Kohtusse, kuna tema hinnangul on soomlaste halduspraktika hundijahi lubamisel vastuolus loodudirektiiviga (vt hagi teadaannet).

Loodusdirektiivi artikkel 12 koosmõjus lisaga IV keelab huntide tahtliku tapmise ja püüdmise. Samas on sellest keelust võimalik artikli 16 alusel teha erandeid. Just sellele artiklile Soome ka erandite tegtemisel tugineb. Olgu öeldud, et Euroopa Kohus ei ole loodusdirektiivi artiklit 16 varem tõlgendanud.

Lisaks teeb kohtuasja huvitavaks ka see, et komisjon ei ole vaidlustanud mitte Soome õigusaktide vastuolu ühenduse õigusega ega ka mingi konkreetse juhtumi vastuolu ühenudse õigusega, vaid üldisema halduspraktika vastuolu loodusdirektiivi artikli 12 lõikega 1 ja 16 lõikega 1.

Kohtujurist Kokkott leiab, et Soome on tõepoolest rikkunud neid sätteid. Pikemalt kirjutan õiguslikust analüüsist kohtuotsuse väljakuulutamisel.

Kommentaare ei ole: