2006/10/24

Othello ja 32 kaubaalusetäit seesamiõli

Eesti ehitaja Mati Leppik ja Soome autojuht Ahokainen kirjutasid dokumentidesse, et veavad seesamiõli, aga lastiks oli neil väkiviina ehk peaaegu puhas piiritus, mis käepäraselt pudeldatud.

Kuna Soome võib sellist vedelikku vedada vaid vastava loa alusel, siis mõistis Soome kohus need ärimehed alkoholiseaduse n-paragrahvi alusel süüdi. Korkein oikeus, kuhu edasikaebe käigus oli jõutud, arvas, et asja lahendamiseks on vaja teada, ega selline loakord ole vastuolus kaupade vaba liikumist reguleerivate asutamislepingu sätetega.

Euroopa Kohus (kohtukoosseisus oli ka kohtunik Lõhmus) leidis otsuses C-434/04, et
a) tegemist on kaupade vaba liikumise takistusega (koguselise piiranguga samaväärse toimega meetmega EÜ artikli 28 tähenduses), kuid
b) selline takistus on õigustatud EÜ artikli 30 alusel rahvatervise ja avaliku korra kaitseks, kui
c) Soome kohus, kelle ülesanne on kontrollida, kas see takistus on ka proportsionaalne ehk on sobiv seatud eesmärgi saavutamiseks ja et seda eesmärki ei ole võimalik saavutada vähem ulatuslike või vähem ühendusesisest kauabandust piiravate vahenditega, ei leia, et see takistus ei ole proportsionaalne.

Otsus on ise on nagu eksamikaasuse eeskujulik vastus, viitab kõigile olulistele lahenditele (Dassonville, Cassis de Dijon, Keck ja Mithouard jne), aga lõpus teeb väikese krutski.

Prantsuskeelset Othellot Guizot 1863. aasta tõlkes võite lugeda aga kohtujurist Poiares Maduro ettepanekust samas kohtuasjas. «Le bon vin est une bonne et douce créature si on en use bien.»

Kommentaare ei ole: