2006/11/08

Tsiviilisikutest sõjaohvrid ja liidu kodakondsus: C-192/05

26. oktoobril 2006 langetas Euroopa Kohus otsuse kohtuasjas C-192/05: Tas-Hagen ja Tas. Nimetatud tegelased on Madalmaade kodanikud, kes taotlesid Hispaaniasse elama kolinuna Madalmaadelt sõjaohvritele mõeldud hüvitist II MS ajal Hollandi Ida-Indias talutud kannatuste eest.

Madalmaad keeldusid selle maksmisest, kuna vastava seaduse kohaselt pidi seda taotlev isik elama taotluse esitamise ajal Madalmaade territooriumil.

Euroopa Kohus leidis, et selline nõue piirab liidu kodanikele EÜ artiklis 18 antud vabadust liikuda ja elada vabalt liikmesriikide territooriumil, on seejuures põhjendamatu (ei sobi eesmärgi saavutamiseks) ning seega selle artikliga vastuolus.


Antud kohtuotsuse muudab ligitõmbavaks tõsiasi, et kaalutakse liikmesriigi seadusesätte kooskõla liidu kodakondsust reguleeriva sättega. Teisiti poleks aga antud asjas ka võimalik, kuna Tasi ja Tas-Hageni olukord ei kuulu ühegi majandustegevusega seotud asutamislepingu artikli kohaldamisalasse.


Tähelepanu tasuks pöörata otsuse punktidele 17-29, kus Euroopa Kohus analüüsib, kas artikkel 18 on kohaldatav põhikohtuasja faktilistele asjaoludele.

Kommentaare ei ole: